30 jaar Sociaal Fonds Taxi

Op 31 oktober hebben we met een kort seminar programma stil gestaan bij het
30-jarig bestaan  van SFT en de toekomst van SFT en de cao. Sociale partners concludeerden dat de cao nog steeds van belang is voor eerlijke concurrentie. In tijden waar sprake is van grote prijsdruk is de cao een bodem. Ook de activiteiten van SFT op het gebied van arbo en scholing, waaronder het ontwikkelen van e-learning cursussen, blijven van belang.

In 1986 werd gestart met de eerste controle op naleving van de cao in de taxibranche. Wat toen het motto was geldt anno 2016 nog steeds; geen concurrentie op arbeidsvoorwaarden (het zogenaamde gelijke speelveld) en werknemers moeten krijgen waar ze recht op hebben. Daarom spreken sociale partners in de taxi branche (KNV Taxi en FNV en CNV) een cao af en laten ze die controleren door SFT. Wij zijn immers opgericht en gefinancierd door sociale partners die ook het bestuur van Sociaal Fonds Taxi vormen.

"De taxibranche is een voorbeeld waar de samenwerking tussen werkgevers en vakbonden goed verloopt"; aldus voorzitter Minke Jansma van Sociaal Fonds Taxi in haar slotwoord. Zo is onlangs als gezamenlijk initiatief de oprichting van het Aanbestedings Instituut Mobiliteit aangekondigd. Dit instituut zal gevraagd en ongevraagd opdrachtgevers van taxivervoer advies geven over de manier van aanbestedingen om zodoende de huidige problemen naar de toekomst toe weg te nemen.

 Naar boven