Zitten uw passagiers veilig? Doe de test! 

Voorkom boetes bij controles IVW op veilig rolstoelvervoer

Per 1 juli is de Inspectie van Verkeer en Waterstaat gestart met een handhavings-traject speciaal gericht op veilig vervoer van rolstoelen. De inspectie van IVW zet stevig in op het rolstoelvervoer omdat uit onderzoek is gebleken dat een op de vijf rolstoelbusjes nog steeds op een onveilige manier het vervoer verricht. Dit heeft tot gevolg dat passagiers in een rolstoel een verhoogd risico hebben op ernstig letsel/of overlijden bij een verkeersongeval.

De speerpunten bij de controles zijn:

  • het (juiste) gebruik van vastzetsystemen,
  • het (juiste) gebruik van de autogordel,
  • het niet aanwezig hebben van losliggende delen in het voertuig,
  • het vervoeren van een veilig vervoerbare rolstoel,
  • het gebruikmaken van een reguliere zitplaats door de rolstoelpassagier.

Waar?

De controles vinden overal in het land plaats, vooral bij instellingen waarbij veel rolstoelvervoer plaatsvindt zoals zorginstellingen, revalidatiecentra. Er vinden in totaal 1.000 inspecties op rolstoelvervoer plaats in de periode juli 2011 tot en met september 2012.

Voorlichting en handhaving

In de periode 1 juli tot 1 oktober 2011 zijn de controles vooral gericht op preventie en het geven van voorlichting. Chauffeurs krijgen flyers uitgereikt en er is een website met een chauffeurstest gelanceerd. Daarnaast is er een meldpunt ‘meld onveilige situaties rolstoelvervoer’ ingericht door IVW en Stichting Vast is Beter.
Bij zeer gevaarlijke situaties wordt direct een boete opgelegd. De boetes worden aan de chauffeurs opgelegd. Op 1 oktober 2011 start IVW met het echte handhaven op veilig rolstoelvervoer. Medio 2012 zijn de controles vooral gericht op hardnekkige niet-nalevers.

Meer informatie

De chauffeurstest om te controleren of uw passagiers veilig zitten kunt u vinden op de website van het IVW.
Het meldpunt ‘meld onveilige situaties rolstoel vervoer’ kunt u vinden op de site van de Stichting Vast = Beter www.meldpuntrolstoelvervoer.nl.

 Naar boven