Werkhervattingskas 2017; klopt uw beschikking?


In de maanden november en december verstuurt de Belastingdienst altijd de beschikking gedifferentieerd premiepercentage werkhervattingskas (WhK). In deze beschikking wordt aangegeven welke premies u in 2017 moet betalen voor de WGA en Ziektewet. Daarbij baseert de Belastingdienst zich op gegevens van het UWV. In de praktijk blijkt dat deze gegevens niet altijd accuraat zijn. Extra alertheid kan u veel geld schelen.

De Belastingdienst maakt het u niet makkelijk. De naam van de beschikking is ingewikkeld en ook de inhoud ervan. Begrippen als Werkhervattingskas (Whk), Wegingsfactor, Individuele premiecomponent WGA-lasten flexibele dienstverbanden en de vele afkortingen roepen meer vragen op dan er antwoorden worden gegeven. Kort samengevat gaat het over de premies die u moet betalen voor de kosten van arbeidsongeschiktheid van medewerkers en de kosten van verzuim door medewerkers met een tijdelijk contract.

Klasse-indeling Belastingdienst

Welke premie u moet betalen is afhankelijk van de omvang van uw organisatie en de eventueel toegerekende schadelast. Bij de schadelast wordt gekeken naar de toegerekende schadelast in 2015 aangezien hierbij het zogenaamde t-2 principe wordt gehanteerd.
Elke werkgever wordt ingedeeld in een klasse afhankelijk van de omvang van de totale premieloonsom.

Voor de premies van de werkhervattingskas hanteert de Belastingdienst 3 klassen:

  1. Kleine werkgevers:
    loonsom ≤ 10 maal het gemiddelde premieplichtig loon (€ 322.000,–)
  2. Middelgrote werkgevers:
    loonsom ˃ 10 en ≤ 100 maal het gemiddelde premieplichtig loon (€ 322.000,– tot € 3.220.000,–)
  3. Grote werkgevers:
    loonsom ≥ 100 maal het gemiddelde premieplichtig loon (≥ € 3.220.000,–)

Premieopbouw

Kleine werkgevers betalen een vaste sectorpremie. Een eventuele schadelast heeft dus geen invloed op de premie.

Bij middelgrote werkgevers is de premie een mix van een sectorpremie en een gedifferentieerde premie. Een eventuele schadelast wordt u via de gedifferentieerd premie wel toegerekend.

Grote werkgevers betalen een volledig gedifferentieerde premie binnen een bandbreedte van een minimale premie en een maximale premie. Deze premies zijn voor 2017 als volgt:

   WGA  Ziektewet
 Minimale premie  0,18%  0,08%
 Maximale premie  2,96%  1,40%

  
Het totale verschil tussen de minimale en de maximale premies bedraagt maar liefst 4,10%. Bij een loonsom van bijvoorbeeld € 4.000.000,– (circa 130 fte) kan dit een extra kostenpost betekenen van bijna € 164.000,–.

Uw beschikking

Als u de beschikking gedifferentieerd premiepercentage werkhervattingskas (WhK) heeft ontvangen, raden wij u aan om te controleren of de toegerekende schadelast accuraat is. Mocht deze wel kloppen, dan zijn er ook nog mogelijkheden om de schadelast te reduceren. Het is daarom van belang om deze mogelijkheden op tijd te onderzoeken teneinde te voorkomen dat u onnodig hoge premies betaalt. Mocht u daarbij ondersteuning wensen dan kunt u contact opnemen met Peer Vos, arbocoach bij Sociaal Fonds Taxi (tel. 0345 – 478 473).

Voor meer informatie:

Reacties

Toon reacties Reageer
Reageer

Plaats uw reactie






 Naar boven