TX-Keur eist voldoende

TX-Keur heeft besloten dat per 1 januari 2014 bedrijven over het bedrijfsoordeel 'voldoende' moeten beschikken van Sociaal Fonds Taxi. Bedrijven die een bedrijfsoordeel 'onvoldoende' hebben kunnen een herstelcontrole aanvragen bij SFT.

Een bedrijf met een onvoldoende is normaal gesproken na een jaar weer aan de beurt voor een controle. Het bedrijf kan deze termijn bekorten tot een half jaar nadat het bedrijfsoordeel schriftelijk is afgegeven. Het bedrijf krijgt dan eerder de kans om aan te tonen dat het de CAO goed naleeft. Maakt het bedrijf van deze versnelde procedure gebruik? Dan dient het wel zelf de kosten van het onderzoek te betalen. Een hercontrole kost € 2.600 excl. BTW.

Nog geen bedrijfsoordeel ontvangen

Bent u een bedrijf met het TX-keurmerk, maar heeft u nog geen bedrijfsoordeel gehad? Dan hoeft u nog niet op 1 januari 2014 over het bedrijfsoordeel te beschikken. SFT heeft met TX-Keur afgesproken dat deze bedrijven pas op het moment van de jaarlijkse TX-Keur inspectie het bedrijfsoordeel moeten kunnen laten zien. SFT zorgt er voor dat u dan op tijd over een bedrijfsoordeel beschikt.

>> Lees meer over het bedrijfsoordeel

Per 1 januari 2014 wijzigen de reglementen TX-Keur

(Bron: TX-Keur: http://www.tx-keur.nl/nieuws/59/sft_bedrijfsoordeel_voldoende_/)

Waar u in het verleden kon volstaan met een verklaring van het Sociaal Fonds Taxi (SFT) dat de onderneming de CAO taxivervoer naleeft, moet u straks een “geldig definitief bedrijfsoordeel voldoende van Sociaal Fonds Taxi (SFT) niet ouder dan twee jaar” kunnen overleggen tijdens de jaarlijkse audit. De vernieuwde voorschriften luiden als volgt:

Voorschrift
De taxionderneming leeft de CAO-Taxivervoer na en bezit als bewijs daarvoor een geldig definitief bedrijfsoordeel voldoende van Sociaal Fonds Taxi (SFT) die niet ouder is dan twee jaar.

Interpretatie
Voor het TX-keur dient het bedrijfsoordeel de status “voldoende” te hebben.
SFT kan tussentijds een definitief bedrijfsoordeel onvoldoende doorgeven aan STX. Daarmee voldoet de taxionderneming niet meer aan dit normpunt.
De definitieve status van het bedrijfsoordeel houdt in dat het een onherroepelijk oordeel betreft waartegen geen bezwaar – en of beroepsmogelijkheid (meer) openstaat.
Een controle kan aangevraagd worden bij SFT.
Dit voorschrift geldt niet bij de eerste inspectie voor taxiondernemingen zonder personeel die minder dan 1 jaar geleden overgegaan zijn naar een bedrijf met personeel.

Heeft uw bedrijf al een onherroepelijk bedrijfsoordeel onvoldoende ontvangen?

Voor bedrijven die inmiddels een onvoldoende bedrijfsoordeel hebben geldt dat, als het SFT voor deze bedrijven een definitief bedrijfsoordeel onvoldoende door heeft gegeven aan STX, het TX-Keur per 1 januari 2014 wordt ingetrokken.
Over een eventuele intrekking wordt u op korte termijn door de stichting geïnformeerd.
Eventuele vragen met betrekking tot bovenstaande kunt u per e-mail voorleggen aan

NB De volledige gewijzigde reglementen worden binnenkort, samen met een overzicht van alle overige wijzigingen, gepubliceerd op de website www.tx-keur.nl.


 


 

 Naar boven