SFT controleert loon voor Pensioenfonds Vervoer

Met ingang van 1 januari 2012 voert Sociaal Fonds Taxi (SFT) in opdracht van Pensioenfonds Vervoer gerichte controles uit. SFT neemt, zoals u weet, overigens al langer tijdens de CAO-controles mee of de afdracht van pensioenpremies correct wordt gedaan. De afspraak over de gerichte controles is nieuw en staat los van de CAO-controle.

Waarom looncontroles door SFT voor Pensioenfonds Vervoer?

Pensioenfonds Vervoer heeft er groot belang bij dat werkgevers de gegevens van alle werknemers juist en volledig aan het pensioenfonds doorgeven. Als iedere werkgever de juiste premie afdraagt, neemt de kans af dat een aanpassing in de hoogte van de premie noodzakelijk is en neemt de kans toe dat deelnemers het juiste pensioen ontvangen. Daarnaast wordt hiermee oneerlijke concurrentie tegengegaan. Omdat SFT al bekend is met de pensioenregeling en met controles in de taxibranche, heeft Pensioenfonds Vervoer met SFT deze nieuwe afspraak gemaakt.

Wat houdt deze controle in?

Als Pensioenfonds Vervoer signalen heeft dat een onderneming gegevens niet volledig of niet juist aanlevert, geeft het pensioenfonds SFT opdracht om bij die onderneming een loon-controle te houden die specifiek gericht is op pensioen. Pensioenfonds Vervoer bepaalt dat dus op basis van eigen informatie. Dit kan informatie betreffen uit het werkgeversportaal, maar ook andere bronnen kunnen hiervoor aanleiding voor zijn. SFT heeft daar geen directe invloed op. SFT bezoekt vervolgens de onderneming en controleert of de pensioenopgave van alle werknemers wel correct is gedaan.

Uitkomsten en kosten van het onderzoek

De resultaten van het onderzoek gaan naar Pensioenfonds Vervoer. Het pensioenfonds informeert vervolgens de onderneming over de uitkomsten en te ondernemen acties.
Vragen en opmerkingen worden door Pensioenfonds Vervoer behandeld en niet door SFT.
Het is immers een controle vanuit het pensioenfonds en niet vanuit SFT.

De kosten van de controles zijn voor rekening van Pensioenfonds Vervoer en worden niet betaald vanuit de SFT-premie. En de uitkomsten van de controle zijn ook niet van invloed op het CAO- bedrijfsoordeel. Het kan in de praktijk wel voorkomen dat SFT kortgeleden bij u op bezoek is geweest voor een CAO-controle en vlot daarna opnieuw komt, maar dan in opdracht van Pensioenfonds Vervoer.

Heeft u vragen?

Heeft u vragen over deze controles? Dan kunt u het beste contact opnemen met Remco Wasser, hoofd controle van SFT (telefoon 0345-478473).

 Naar boven