Prijswinnaars Alcohol en Verkeer Quiz bekend

Tijdens de Taxi Expo konden bezoekers in de stand van SFT meedoen aan een quiz over het thema 'Alcohol en Verkeer'. SFT organiseerde deze prijsvraag in samenwerking met Trafieq. Bij drie goede antwoorden maakte men kans op een leuk prijzenpakketje.

De winnaars zijn inmiddels bekend: R. Pelders uit Gilze, T. Egelmeers uit De Mortel, C. van Dijk uit Alphen.

Alcohol en Verkeer Quiz

Hieronder volgen nog even de vragen en de antwoorden van de quiz.

Hoe lang duurt het voordat je lichaam 10 flesjes bier heeft afgebroken?
A) 10 uur
B) 12,5 uur
C) 22,5 uur

Krijg je voor rijden onder invloed een strafblad?
A) Nee
B) Ja, maar alleen als je boven de 0,5 promille blaast bij aanhouding
C) Ja, maar alleen als je vaker dan twee keer bent aangehouden voor rijden onder invloed

Dikke mensen kunnen beter tegen alcohol dan magere mensen. Is dit waar of niet waar?
A) Waar, want dikke mensen hebben meer volume
B) Waar, want dikke mensen eten meer waardoor hun lichaam alcohol sneller verwerkt
C) Nee, het maakt niet uit

 

De juiste antwoorden zijn:

Vraag 1, antwoord C
Het duurt 22,5 uur voordat je lichaam 10 flesjes bier heeft afgebroken.
Eén flesje bier (330 ml) staat gelijk aan 1,5 standaard glas bier (225 ml). Tien flesjes bier staan dus gelijk aan 15 standaard glazen bier. Het lichaam heeft 1,5 uur nodig om 1 standaard glas bier af te breken, dus 22,5 uur om 10 flesjes bier af te breken. Veel mensen vergissen zich hierin en rijden daardoor onbedoeld onder invloed met alle gevolgen van dien.

Vraag 2, antwoord B
Rijden onder invloed is een misdrijf! Wat anders is dan bijv. door rood licht rijden, dat is een overtreding. Als je bij aanhouding boven de wettelijke norm van 0,49 promille blaast, krijg je een aantekening in het strafregister en dus een strafblad. De aantekening blijft vier jaar staan en kan van invloed zijn bij het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Vraag 3, antwoord C
Alcohol lost op in water en niet in vet. Spieren bestaan voornamelijk uit water en niet uit vet. Dikke mensen zijn wel zwaarder, maar hebben dezelfde hoeveelheid spieren als magere mensen. Uitzonderingen zijn topatleten met veel spieren en weinig vet, maar zij zijn doorgaans niet bezig met hoeveel biertjes ze nog mogen drinken.

Dit is slechts het topje van de ijsberg van wat er over alcohol, verkeer en wetgeving verteld kan worden. Wilt u meer weten over de risico’s en gevolgen van rijden onder invloed bij taxichauffeurs? Bezoek dan ook de Preventiedag op 13 december in Zeist. Hier kunt u een workshop volgen van een medewerker van Trafieq.

Reacties

Toon reacties Reageer
Reageer

Plaats uw reactie






 Naar boven