Digitale RI&E Taxibedrijven geactualiseerd


De Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) Taxibedrijven is recent geheel geactualiseerd. De inhoud is aangepast aan de laatste stand van zaken ten aanzien van wetgeving en stand van de techniek.


De RI&E is nu nog gebruiksvriendelijker gemaakt. Bij diverse onderwerpen zijn koppelingen aangebracht die u direct leiden naar oplossingen in de arbocatalogus. Zo heeft u voor een gesignaleerd knelpunt direct de juiste maatregel bij de hand. Bovendien kunt u deze maatregel gelijk in uw plan van aanpak verwerken.

De arbocatalogus

De arbocatalogus is niet vrijblijvend. U mag hier alleen van afwijken als met een alternatieve maatregel dezelfde beschermingsgraad wordt bereikt. De Arbowet verplicht de werkgever om zorg te dragen voor goede arbeidsomstandigheden. In de arbocatalogus staan oplossingen voor de onderwerpen veilig in de taxi en fysieke belasting. De Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) gebruikt de catalogus als uitgangspunt voor inspecties in de branche. Wie de Arbocatalogus niet volgt zal bij controles strenger geïnspecteerd worden op tekortkomingen!

De Ondernemingsraad (OR)

Een OR (v.a. 50 wn’s verplicht) of Personeelsvertegenwoordiging (PVT) (10-50 wn’s) heeft een belangrijke rol bij de totstandkoming van de RI&E, en dient o.a. instemming te geven. Is er nog geen OR of PVT, dan kan SFT ondersteunen met advies en een opleidingsprogramma van 4 dagdelen à € 200 p/p. (Neem voor informatie contact op met Peer Vos, telefoon: 0345 - 478 473).

Cursus preventiemedewerker

Vanwege bovenstaande, alsmede in verband met enkele belangrijke wetswijzigingen in de Arbowet, is het goed de bestaande RI&E kritisch tegen het licht te houden. Het wordt nu nog belangrijker een actuele, volledige en betrouwbare RI&E te hebben! Doorgaans is binnen een bedrijf de preventiemedewerker degene die dit organiseert. Belangrijk is hierbij dat de preventiemedewerker goed op de hoogte is van de actuele wet- en regelgeving, en deze kan toepassen in de bedrijfssituatie!

Daarom biedt SFT bedrijven de mogelijkheid om zich aan te melden voor één van de geplande cursussen Preventiemedewerker. Er zal o.a. aandacht besteed worden aan de taakinhoud van de preventiemedewerker, aan de Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) en, in het verlengde daarvan, de Arbocatalogus voor de taxibranche. Verder is er ook aandacht voor uitval vanwege privéproblematiek zoals leefstijl en schulden. De cursus is geheel toegesneden op de taxibranche. De deelnemer dient vanzelfsprekend werkzaam te zijn in een taxibedrijf. 

 Naar boven